понеділок, 30 листопада 2015 р.

Відгук на наукову роботу з української літератури

Відгук
на наукову роботу
учениці 7-Б класу Полонської гімназії  
Пулим Юлії Володимирівни  
на тему «Народна демонологія: образ домовика в українській літературі»
Що глибше занурюємося в історію нашого народу, то більше переконуєшся – знаємо ми її поверхнево, ковзаємо по слизьких пагорбах, хоч основний пласт духовної культури залишається майже невідомим.
В усі часи до демонології був стійкий інтерес, це знаходило свій вияв у творчості багатьох письменників, які пропонують своє авторське бачення ролі темних сил у житті людини, вирішують конфлікт боротьби добра і зла через стосунки людини із демонічними силами.
Актуальність теми наукової роботи «Народна демонологія: образ домовика в українській літературі» в тому , що домовик тісно повязаний з побутом українців. Саме на його прикладі ми можемо суттєво вивчити паралель повсякденно-потойбічного, щоб зрозуміти, якою складною була людська еволюція, якими драматичними були стосунки людини з  природою, скільки позитивного було в народних уявленнях про мораль, культуру, мистецтво
В роботі учениця з’ясовує основні характерні риси української демонології, природу  художньо-естетичних,  філософських вимірів та функцій домовика в художній літературі, детально вивчає образ домовика в народних віруваннях, проводить соціологічне опитування.
Самостійність та творчий підхід розробки полягає в тому, що учениця проявила ініціативність під час підготовки досліджень, знайшла літературу, проаналізувала результати попередніх досліджень, розкрила становище проблематики цієї теми у невеликій соціальній групі, відтворила химерне переплетення реального та міфологічного у свідомості людини. В ході роботи над темою учениця опрацювала 24 наукових джерел. Вона прекрасно орієнтується у своєму матеріалі, крім того, показала уміння користуватися сучасними методами дослідження: описовим, порівняльно-історичним, методом критичного аналізу літературних джерел, анкетуванням та опитуванням.
Практичне значення роботи полягає в тому, що матеріали  досліджень мають як прикладний, так і теоретичний характер,  можуть бути використані учнями старших класів та студентами філологічних факультетів для підготовки проектів, виступів на факультативних заняттях  та спецкурсах, наукових конференціях,  при написанні рефератів,  курсових та дипломних робіт з фольклористики.
Загальний висновок: наукова  робота характеризується новизною та оригінальністю змісту, повнотою, логічністю та якістю розробленої теми. Праця відповідає вимогам наукових робіт.

Директор гімназії                         
Науковий керівник                         

Немає коментарів:

Дописати коментар